Home Producten Referenties FAQ Downloads Over ons Contact Vacatures
maximising performance

Combi afscheider

Lucht- en vuilafscheiders

De hedendaagse energie-efficiënte verwarmings- en koelinstallaties bieden een optimaal rendement wanneer het installatiewater vrij is van lucht en vuil. In onbehandelde systemen kan de aanwezigheid van lucht problemen veroorzaken zoals een belemmering van de doorstroming of zelfs volledige stilstand van de installatie. Vuil bestaat voornamelijk uit magnetiet, dat zich overal kan ophopen waar een magnetisch veld heerst. Bijvoorbeeld in kranen, warmtewisselaars, leidingen, radiatoren, pompen en warmtemeters. Verontreiniging brengt niet alleen kosten voor reparaties, onderdelen en stilstand met zich mee, maar leidt ook tot een lager rendement en daarmee tot hogere kosten voor het energieverbruik. Spirotech biedt een uitgebreid assortiment SpiroCombi lucht- en vuilafscheiders die speciaal zijn ontwikkeld voor het gelijktijdig verwijderen van lucht en vuil. Deze afscheiders verwijderen constant lucht, microbellen en vuildeeltjes uit het installatiewater.

Installatiewater perfect in balans en conditie

Een goede hydraulische balans is van groot belang voor HVAC- en procesinstallaties met gescheiden circuits of meerdere groepen en pompen. Ook het effectief verwijderen van lucht en vuil draagt bij aan een optimale werking van de installatie. Hydraulisch balanceren, luchtafscheiding en vuilafscheiding zijn verenigd in de SpiroCross. Door 3 functies in 1 compacte unit te combineren, wordt niet alleen bespaard op de aanschaf, maar ook op de montage- en onderhoudskosten. De SpiroCross kan zowel bij nieuwbouw als bij renovatie van verwarmings-, koel- en procesinstallaties worden toegepast. Spirotech heeft de SpiroCross ontwikkeld met behulp van Computational Fluid Dynamics. Daarnaast is de SpiroCross uitgebreid getest op de eigen TÜV-gecertificeerde test- en meetopstelling en op diverse installaties in de praktijk.

Voordelen SpiroCombi lucht- en vuilafscheiders

 • Verwijdert effectief circulerende lucht en microbellen.
 • Zeer kleine vuildeeltjes, vanaf 5 μm (= 0,005 mm), worden afgescheiden en verwijderd.
 • Vuil kan worden afgevoerd terwijl de installatie in bedrijf is.
 • Geen afsluiters of bypass nodig.
 • Constante, lage drukval.
 • Uitzonderlijke garantie.

Voordelen SpiroCross Open verdeler

 • Drie functies in één compact geheel.
 • Slechts vier aansluitingen in plaats van acht.
 • Optimale hydraulische balans tussen primair en secundair circuit.
 • De Spirobuis garandeert een minimale vloeistofmenging en dus het beste temperatuurverschil.
 • Actieve lucht- en vuilafscheiding.
 • Zelfs de kleinste luchtbelletjes en vuildeeltjes worden afgescheiden en verwijderd.
 • Constante, lage drukval.
 • Compact ontwerp en geringe inbouwhoogte dankzij de Spirobuis.
 • Uitzonderlijke garantie.

Tijdbesparend en effectief

In de kern van de SpiroCombi bevindt zicht een spiraalvormige structuur waar de vloeistof dwars doorheen stroomt. Deze Spirobuis zorgt ervoor dat microbellen automatisch opstijgen en vuildeeltjes automatisch bezinken. Hoewel de Spirobuis de kleinste microbellen en vuildeeltjes kan afvangen, heeft hij een zeer open structuur. Hierdoor slibt de SpiroCombi niet dicht. De doorstroming en de toch al geringe drukval worden niet beïnvloed door het afgevangen vuil, omdat het buiten de doorstroom verzameld wordt.

Hoe werkt een lucht- & vuilafscheider?

Het afgevangen vuil kan gespuid worden terwijl de installatie in bedrijf is. Dit scheelt aanzienlijk in tijd en is dus een groot voordeel ten opzichte van filters. Want bij de gebruikelijke filters moet de installatie uitgeschakeld worden voor reinigingswerkzaamheden. Als er geen extra afsluiters zijn geplaatst, moet de installatie zelfs gedeeltelijk worden afgetapt voordat het filter gereinigd of vervangen kan worden. Bij het openen van de spuikraan wordt het verzamelde vuil snel en krachtig naar buiten geperst. Deze handeling - kraan openen en dichtdoen - neemt slechts enkele seconden in beslag.

Lucht- en vuilafscheiding perfect in balans

De unieke Spirobuis zorgt voor actieve lucht- en vuilafscheiding in een zeer compact ontwerp en garandeert een perfecte balans met minimale vloeistofmenging. Hoewel de Spirobuis de kleinste microbellen en vuildeeltjes kan afvangen, heeft hij een zeer open structuur waardoor de SpiroCross niet dichtslibt. Het debiet en de lage drukval worden niet beïnvloed door het afgevangen vuil, omdat dit buiten de doorstroom wordt verzameld.

Hoe werkt een hydraulische afscheider?

Een hydraulische afscheider vangt de verschillen op in volumestromen
tussen een primaire kring (aanbod = Qp) en een secundaire kring (vraag =
Qs). Hieronder en andere de rechterzijde ziet u de drie
bedrijfssituaties die kunnen voorkomen wanneer een hydraulische
afscheider is gemonteerd in de installatie.


{{ ::item.name }}

{{ ::item.name }}

Your browser is currently not supported

Don't worry, there is an easy fix. All you have to do is click the link below and follow the instructions.

outdatedbrowser.com