Home Producten Referenties FAQ Downloads Over ons Contact Vacatures
maximising performance

Golfpark Hainhaus

Voor het Golfpark Hainhaus bij Hannover ontwierp Spirotech een speciale vuilafscheider. De specialist voor installatiewater kon daarmee de werking van het irrigatiesysteem waarborgen. Bovendien werden er twee SpiroPress expansievaten geïnstalleerd.

IRRIGATIESYSTEEM MET PROBLEMEN
De installatie van de club Langenhagen e. V. ligt in de Wietze-Aue. Het landschap wordt gekenmerkt door oude bomen en eikenlanen, evenals vijvers en biotopen. Het terrein heeft een 27-holes-systeem, dat verdeeld is in drie met elkaar combineerbare 9-holes-banen. De directeur van het golfpark, Carsten Meyer, was verantwoordelijk voor de nieuwste technische moderniseringen. Daartoe behoort vooral een fundamentele ombouw van het irrigatiesysteem. Dit wordt beschouwd als het hart van de ca. 100 hectare grote golfbaan, want zonder besproeiing, die is aangepast aan elke groene zone, zou een golfspel nauwelijks mogelijk zijn. Het water wordt uit een vijver op het terrein gepompt. Vier pompen met een nageschakelde terugspoelfilter zorgden voor het watertransport. Maar in het verleden leidde dit concept steeds weer tot problemen. „Vuildeeltjes verstopten de pompen en sproeiers van het irrigatiesysteem,“ meldt greenkeeper Julian Schumacher. „Daardoor was een probleemloze irrigatie niet meer gegarandeerd.“

GEHEEL NIEUW CONCEPT
Deze situatie trof het bedrijf Pumpen Binek aan, dat met de reparatie van de verstopte pompen was belast. In samenwerking met Spirotech ontwikkelde men een systeem, dat aan de zuigzijde volledig nieuw is ontworpen. Het doel was om een drukstabiele, storingvrije en deeltjesvrije irrigatie mogelijk te maken en zo de pompen en sprinklers te beschermen tegen vervuiling. Daartoe werd eerst in het pomphuis de zuigleiding van de pompen van 4 maal DN70 vergroot naar 1 maal DN250. De nageschakelde terugspoelfilter werd verwijderd en in plaats werd er vóór de pompen een vuilafscheider geïnstalleerd. Een dergelijke component wordt gewoonlijk gebruikt in verwarmings- en koelsystemen om vuildeeltjes uit het systeemwater te verwijderen. Voor het golfpark Hainhaus ontwierp Spirotech een speciale vorm dat aan de vereisten voldeed.

VOORGESCHAKELDE VUILAFSCHEIDER
Er werd een SpiroTrap met een nominale wijdte van 250mm gebruikt. Zijn belangrijkste pluspunt: hij heeft geen drukverlies aan de zuigzijde. Het apparaat is als fl ensuitvoering in de watertoevoer geïnstalleerd. Daar stroomt vervolgens water door de SpiroTrap. De Spirobuis die aan de binnenkant van de afscheider zit, remt de kleinste vuildeeltjes af en laat ze afzinken tot de bodem. De grootte DN 250 is gekozen, zodat de vuildeeltjes zich bij een eenmalige doorstroming daadwerkelijk kunnen afzetten. Dit wordt door de geringere stromings snelheid mogelijk gemaakt. De SpiroTrap kan aan de bovenkant volledig geopend worden om grotere vreemde voorwerpen zoals bladeren, twijgen of wortels te verwijderen. De reiniging zal voortaan telkens aan het einde van het seizoen, begin november, plaatsvinden, wanneer de irrigatie wordt stopgezet. Indien nodig – d.w.z. bij een zeer hoge vuilbelasting in het water – kan ook een andere onderhoudscyclus worden uitgevoerd.

EXPANSIEVATEN ALS BIJKOMENDE COMPONENTEN
Naast de vuilafscheider werden twee SpiroPress-expansievaten van elk 300 l geïnstalleerd. Deze ondersteunen het systeem met het correcte drukmodel. Op deze manier wordt gegarandeerd dat de gewenste hoeveelheid water met een gelijkmatige druk door de leidingen naar de sproeiers wordt geleid. Alleen zo is het mogelijk om de oppervlakken gelijkmatig te besproeien. De op het terrein gelegde buisleidingen bleven onaangeroerd. Om het nieuwe systeem te beschermen, werd het kleine pomphuisje uitgebreid. Hier staan alle componenten goed beschermd tegen weersomstandigheden en goed toegankelijk voor onderhoud.

POSITIEVE ERVARINGEN
De veranderingen waren direct zichtbaar: Alle vier de pompen hebben hun capaciteit volledig benut en hebben tot 150 m³ water per uur gepompt in plaats van 90 m³. De gelijkmatige druk werd ook duidelijk bij het gebruik van het waterkanon – deze verdeelde de waterstraal nu met een radius van 60 m dubbel zo ver dan voorheen. Na het irrigatieseizoen is de SpiroTrap-vuilafscheider geopend en gereinigd. Dit regelmatige onderhoud zorgt ervoor dat tijdens het gebruik het systeem perfect functioneert. „Dit resultaat is overtuigend“, maakt Carsten Meyer de balans op. „We zijn nu optimaal toegerust voor het volgende golfseizoen.“


Lees meer Lees minder

We hadden al langere tijd problemen met vuildeeltjes in ons irrigatiesysteem. Deze hadden een nadelige invloed op de betrouwbare werking van dit systeem. Gelukkig haalde we met Spirotech en Pumpen Binek twee competente partners in huis.
- Carsten Meyer, Directeur van Golfpark Hainhaus GmbH


{{ ::item.name }}

{{ ::item.name }}

Your browser is currently not supported

Don't worry, there is an easy fix. All you have to do is click the link below and follow the instructions.

outdatedbrowser.com