Koelsystemen worden over het algemeen gebruikt voor de klimaatbeheersing van woon- en werkruimten en de temperatuurbeheersing van producten, computers of machines. Stabiele koelcycli zijn niet alleen belangrijk voor het creëren van een comfortabel binnenklimaat, maar ook voor efficiënte productieprocessen en een consistente productkwaliteit.

Uit ervaring weten wij dat er problemen ontstaan wanneer de specifieke eigenschappen van koelsystemen over het hoofd worden gezien of wanneer koelsystemen worden behandeld als een verwarmingssysteem. Dat begint al bij het ontwerp of de installatie: bij de keuze van het isolatiemateriaal moet bijvoorbeeld rekening worden gehouden met condensatie. Hogere stroomsnelheden van het systeemwater of in het geval van glycol ook een hogere viscositeit van de vloeistof, hebben invloed op de keuze van de juiste onderdelen.

Maar ook aan gebruik en onderhoud worden extra eisen gesteld: zo kan de lagere watertemperatuur voor meer hydraulische problemen zorgen door lucht. Nog belangrijker is aandacht voor corrosie of microbiologische groei en de gevolgen daarvan voor een koelsysteem

Als met deze zaken geen rekening wordt gehouden, heeft dit meestal direct invloed op de prestaties van het systeem en neemt het risico op systeemfouten, storingen en uitval toe. Vaak resulteert dit in hoge bedrijfskosten of vervanging van onderdelen. Nog vervelender, en vaak lastig te kwantificeren, zijn de kosten van verloren gegane productie of vervelend ongemak voor de eindgebruiker.

De Spirotech SpiroVent in een koelsysteem

Gecombineerde systemen die zowel efficiënte en betrouwbare verwarming als koeling moeten leveren vragen een nog complexere constructie. Hierbij vormt vooral de het drukbehoud een uitdaging. Daarnaast moeten de huidige HVAC-installaties energiezuinig zijn. Wereldwijd stimuleren overheden het naleven van industriestandaarden en energiezuinige prestaties door middel van regelingen en subsidies.

Je wilt er daarom zeker van zijn dat je investeert in een systeem dat is ontworpen en functioneert in overeenstemming met deze standaarden en daar de gehele levensduur aan blijft voldoen. Dit is zeker mogelijk!

Optimaliseren van de systeemwaterkwaliteit in gesloten koelsystemen

Bij Spirotech werken we al decennia samen met onze klanten aan het optimaliseren en ontwerpen van koelsystemen. De focus ligt altijd op oplossingen die ook op de lange termijn bewezen rendabel en efficiënt zijn.

Wij kunnen eventuele problemen met de waterkwaliteit in jouw systeem snel identificeren, met watertestkits bij jou op locatie of door middel van een uitgebreide analyse in ons laboratorium.

Op basis van de testresultaten bespreken we de oorzaak of oorzaken van de problemen en geven we advies over hoe je de waterkwaliteit op het gewenste niveau kunt krijgen en houden. Onze lokale collega’s kunnen je ondersteunen bij de implementatie van de benodigde verbeteringen, zodat de prestaties van je koelsysteem snel verbeteren.

Gesloten koelsysteem ondersteund door Spirotech
We helpen je natuurlijk om symptomen te bestrijden, maar we willen problemen het liefst voorkomen.

Het is volkomen logisch... om alle aspecten te overwegen

Na verloop van tijd neemt de systeemwaterkwaliteit in je koelsysteem af door zaken zoals drukverlies, corrosie, lucht en vuil. Je kunt dan te maken krijgen met de volgende symptomen:

  • Hydraulische problemen
  • Systeemstoring of uitval
  • Hoger energieverbruik
  • Kortere levensduur van het systeem
  • Hogere servicekosten

Onze oplossingen voor jouw koelsysteem

Conditionering
SpiroPlus - spoelmiddelen en additieven
SpiroPure - vul- en navulsystemen
Ontluchten / ontgassing
SpiroTop - automatische snelontluchters
SpiroVent - microbellenluchtafscheiders
SpiroVent Superior - volautomatische vacuümontgassers
Hydraulische balancering
SpiroCross - Hydraulisch balanceren met lucht- en vuilafscheiding
Vuilafscheiding
SpiroTrap - vuilafscheiding (ook met magneet)
Ontluchting & vuilafscheiding
SpiroCombi - verwijdering van lucht- en vuil (ook met magneet)
Drukbehoud
SpiroExpand MultiControl Cool - automatisch bewaken en controleren van de druk
Systeemwateranalyse
SpiroCare - waterbemonstering en analyse

Spirotech Competenties

Advies & ondersteuning

Betrouwbaar advies en praktische ondersteuning bij de implementatie van de oplossingen met een uitzonderlijk lange garantie tot 20 jaar.

Meer informatie over koelsystemen en onze oplossingen

Neem contact op met een van onze experts