Ontzorg jezelf met de producten van Spirotech!

De voordelen van waterzijdig inregelen en lucht/vuilafscheiding

Veel mensen die energie willen besparen investeren in zonnepanelen en betere isolatie of glas. Vrijwel niemand is zich bewust van de kostenbesparingen die eenvoudig te realiseren zijn met het waterzijdig inregelen van de bestaande cv-installatie of warmtepomp. Installatiespecialist John Visser legt uit wat waterzijdig inregelen is en welke voordelen het kan opleveren.

Energie besparen met waterzijdig inregelen in combinatie met lucht- en vuilafscheiding

Wat is waterzijdig inregelen?

Zoals de naam al doet vermoeden is waterzijdig inregelen het instellen van een verwarmingsketel of warmtepomp zodat het water gelijkmatig over alle radiatoren en convectoren wordt verdeeld. Dat lijkt een vanzelfsprekendheid en is sinds maart 2020 zelfs verplicht bij nieuwe installaties en vervanging, maar blijkt in de praktijk bij zo’n 80% van de bestaande installaties niet te zijn gebeurd.

Simpelweg omdat de benodigde vakkennis over alle instellingsmogelijkheden van het grote aantal cv-ketels en ervaring met het optimaliseren daarvan onvoldoende aanwezig is. “Als je dat finetunen niet regelmatig uitvoert krijg je het onvoldoende in de vingers”, zegt Visser. “De gevolgen daarvan zijn na verloop van tijd een onnodige hoge energierekening en snellere slijtage van de installatie.”

Installateur John Visser uit Vianen  gespecialiseerd in het waterzijdig inregelen van verwarmingsinstallaties voor consumenten en bedrijven

Behoefte of een probleem?

John Visser uit Vianen is een installateur die zich volledig heeft gespecialiseerd in het waterzijdig inregelen van verwarmingsinstallaties voor consumenten en bedrijven en daar tevens over vlogt.

“De meeste mensen benaderen mij met de behoefte om energie te besparen, of het probleem dat een radiator of vloerverwarming niet goed warm wordt. “Dan ga ik de installatie eerst analyseren op mogelijke oorzaken en als dat nodig is beter waterzijdig inregelen. Ik verbaas mij nog elke week over standaard ingestelde cv-ketels en warmtepompen en verkeerd aangesloten radiatoren, terwijl goed waterzijdig inregelen al anderhalf jaar verplicht is. Verder presteren veel installaties na enkele jaren slechter door de aanwezigheid van lucht en vuil in het systeemwater.”

Meer weten over de services van John Visser?

“Consumenten en bedrijven die energie willen besparen kunnen beter eerst de huidige installatie optimaal laten inregelen, voordat ze gaan investeren in isolatieverbeteringen en zonnepanelen.”
Installateur John Visser (Vianen)

Rendementsverlies door lucht en vuil

Verwarming- en koelinstallaties verliezen na verloop van tijd rendement door het dagelijks gebruik. Uit onderzoek daarnaar blijkt dat lucht- en vuilophoping in de installatie belangrijke veroorzakers zijn. Zonder zich van dit probleem bewust te zijn compenseren veel mensen rendements-verliezen met langer verwarmen op een hogere temperatuur, waardoor ze teveel energiekosten betalen.

Uit het oogpunt van duurzaamheid worden al jarenlang hoge rendement ketels geïnstalleerd, die op een lagere temperatuur en vermogen draaien, om het energieverbruik te verminderen. Omdat vuil zich echter makkelijker ophoopt bij lagere temperaturen, gaat een deel van de theoretische rendements-verbetering die nieuwe generatie ketels bieden in de praktijk verloren.

Oplossing

“Als er lucht en vuil in de installatie zit moet dat eerst worden verwijderd met aparte lucht- en vuilafscheiders”, zegt Visser. “Lucht verwijder je namelijk het meest effectief in de aanvoerleiding en vuil in de retour-leiding. Daarvoor gebruik ik oplossingen van Spirotech, omdat het in Nederland geproduceerde kwaliteitsproducten zijn met 20 jaar garantie en een goede service.

Vervolgens ga ik ketel- of warmtepomp afhankelijk de hele installatie optimaal waterzijdig inregelen. Daarbij meet ik het temperatuursverloop in de installatie en zijn wellicht nieuwe instelbare ventielen nodig. Uiteraard worden verkeerd aangesloten radiatoren ook verbeterd. Omdat er een groot aantal merken en typen cv-ketels en warmtepompen wordt geleverd met allerlei instellingen, is dat specialistisch werk dat je vaak moet doen voor het beste resultaat.”

“Als je het finetunen niet regelmatig uitvoert zijn de gevolgen daarvan na verloop van tijd een onnodige hoge energierekening en snellere slijtage van de installatie.”
Installateur John Visser (Vianen)

Onze oplossingen voor extra besparing

Waterzijdig inregelen levert tussen de 5% en 10% besparing aan energiekosten op, waardoor het werk dat er in bestaande installaties voor nodig is al in 3 tot 4 jaar wordt terugverdiend.

Met een SpiroVent RV2 luchtafscheider en SpiroTrap MB3 vuilafscheider met magneet in je verwarmingssysteem bespaar je tot wel 13% op je energieverbruik. Dit is onafhankelijk aangetoond door Kiwa Gastec en TNO.

SpiroTrap MB3 vuilafscheider en SpiroVent RV2 luchtafscheider

SpiroVent RV2 Luchtafscheider

  • Praktisch nooit meer tussentijds handmatig ontluchten
  • Geen luchtophoping in de (vloer)verwarming
  • Beschikbaar van 22mm tot aan 2”

Ontdek hier meer over de SpiroVent RV2

SpiroTrap MB3 Vuilafscheider met magneet

  • Minder storingen en uitval door vervuiling
  • Bescherming van kostbare onderdelen
  • Beschikbaar van 22mm tot aan 2”

Ontdek hier meer over de SpiroTrap MB3