Koel- en verwarmingsinstallaties bestaan uit vele hoogwaardige componenten die er samen voor zorgen dat de temperatuur in een bepaalde ruimte voldoet aan de wens van de gebruikers en zij zich behaaglijk voelen. Wat men vaak over het hoofd ziet is de belangrijkste component van het systeem, het systeemwater!

Zeker in de hedendaagse installaties, met hoge rendementsketels en warmtepompen, is het waarborgen van de systeemwaterkwaliteit van wezenlijk belang. Niet alleen voor een optimale werking maar vaak worden er door de fabrikanten van ketels en warmtepompen eisen gesteld aan de systeemwaterkwaliteit in verband met de garantie!

De 4 belangrijkste pijlers

Om de systeemwaterkwaliteit zo optimaal mogelijk te houden zijn er 4 pijlers die hieraan bijdragen:

 1. Drukbehoud: drukschommelingen in een systeem zijn er vaak de oorzaak van dat lucht het systeem via bijvoorbeeld koppelingen kan binnendringen.
 2. Luchtverwijdering: om corrosie te vermijden is het belangrijk om er voor te zorgen dat alle vrije en opgeloste lucht uit het systeem(water) verwijderd wordt.
 3. Vuilverwijdering: buiten het feit dat het systeemwater vaak kalk bevat kan er ook corrosie optreden door lucht in het systeem. Met een adequate vuilverwijdering voorkom je problemen.
 4. Waterbehandeling: om er zeker van te zijn dat het systeemwater voldoet aan de normen (ISSO 13, VDI2035 en DIN EN 14868) is analyse van het water aan te bevelen.
4 pijlers voor behoud systeemwaterkwaliteit
Oplossingen en services van Spirotech de expert in systeemwaterkwaliteit

Onze oplossingen en services

Spirotech is al decennialang een expert op het gebied van systeemwaterkwaliteit en wij ondersteunen adviseurs bij het verbeteren en optimaliseren van de waterkwaliteit. Hiervoor hebben wij diverse oplossingen en services beschikbaar:

Spirotech ondersteunt adviseurs met technische adviezen en bestek- en calculatieservices

SpiroCare systeemwateranalyse & advies

Al onze producten dragen ertoe bij dat de systeemwaterkwaliteit continue op peil gehouden wordt om zo een optimaal rendement te realiseren en slijtage van de overige (vaak kostbare) componenten in de installatie te voorkomen.

In bestaande en grotere systemen adviseren wij om de waterkwaliteit jaarlijks, bijvoorbeeld gelijk met de jaarlijkse onderhoudsbeurt, te controleren en bij geconstateerde afwijkingen de juiste maatregelen te nemen dit te verhelpen. Bij de opstart van een systeem kan het noodzakelijk zijn de waterkwaliteit vaker te controleren om er voor te zorgen dat deze optimaal is voor een zorgeloze werking.

Meer over SpiroCare

Laboratorium voor meten systeemwaterkwaliteit

Onze service voor de adviseur

Naast de eerder genoemde producten helpen wij je graag bij het voorkomen en oplossen van problemen met je nieuwe of bestaande systeem. HIervoor hanteren wij de volgende werkwijze:

 1. Een uigebreide situatie- en probleemanalyse
 2. Waterbemonstering
 3. Installatiecheck
 4. Analyseren van het systeemwater in ons eigen laboratorium
 5. Verstrekking van een uitgebreid analyse- en adviesrapport
 6. Opstellen realistisch stappenplan
 7. Implementatie van de oplossing
 8. Jaarlijkse systeemwatercontrole

Nu ook de bestekteksten beschikbaar

Alle zaken die jij nodig hebt om van jouw project een succes te maken vind je hier op deze website. Heb je verder nog vragen dan zijn wij er om je bij te staan!