Het belang van een goede kwaliteit van het systeemwater

Systeemwater optimalisatie

Watervoerende systemen zijn zeer gevoelig voor de kwaliteit van het installatiewater. Slecht beheer kan leiden tot problemen zoals ketelsteenvorming, corrosie en microbiologische verontreiniging. Door onze ervaring met systeemwater hebben we veel geleerd over de optimale prestaties van installatiewater. Een goede conditionering van het water in de installatie zorgt voor een maximaal rendement zonder verstoring van de beoogde prestaties. Het is essentieel om in de installatie effectieve vuil- en luchtafscheiding toe te passen.

De gevolgen van corrosie

Spirotech Service Systeemwater optimalisatie

Corrosie, kalk en andere vervuiling zijn de belangrijkste gevolgen van problemen in verwarmingsinstallaties. In onbehandelde systemen ontstaat corrosie, waardoor vervuiling ontstaat dat zich ophoopt in rustige gebieden van de installatie. Dit veroorzaakt vaak problemen in radiatoren, leidingen, warmtepompen en ketels . Er ontstaat ook ketelsteen (kalkafzetting) op de heetste oppervlakken (meestal de warmtewisselaar) van de installatie.

Net als zwart en bruin slib (het laatste wordt veroorzaakt door teveel lucht in de installatie) leidt ketelsteen tot een lager rendement, warmteverlies en mechanische storingen. Een laag van 1 mm ketelsteen kan de energiekosten met ongeveer 10% verhogen. Biologische vervuiling, zoals biofilm in slangen en leidingen, kan deze toename al veroorzaken bij een dikte van slechts 0,1 mm.

Het is dus belangrijk ervoor te zorgen dat de kwaliteit van het systeemwater optimaal is.

Het is dus belangrijk ervoor te zorgen dat de kwaliteit van het systeemwater optimaal is zodat jouw systeem ook optimaal functioneert zonder storingen of uitval!

Behandel systeemwater

Na het reinigen is het essentieel om het water en de installatie in topconditie te houden. Dit bereik je door de installatie te vullen met behandeld water om kalkafzetting te verminderen en de installatie te beschermen met de juiste middelen. Deze bescherming is cruciaal voor het beschermen van het systeem tegen vervuiling in pompen, (kunststof) leidingen en appendages.

Naast het vullen met het juiste water is het van essentieel belang een goede vuil- en luchtafscheiding in de installatie te installeren. 

Advies en hulp nodig?

Heb je problemen met je verwarmings- of koelinstallatie? De experts van Spirotech staan voor je klaar om je van advies te voorzien en hulp te bieden bij het verbeteren en optimaliseren van jouw systeem!

Stuur je serviceaanvraag hier in