Klimaatinstallatie L-Founders of Loyalty geoptimaliseerd met Spirotech-oplossingen

Verstappen van Amelsvoort heeft de klimaatinstallatie in het nieuwe hoofdkantoor van L-Founders of Loyalty in ‘s-Hertogenbosch uitgebreid met oplossingen van Spirotech. De transformatie van een voormalig KPN-telefoongebouw tot het hoofdkantoor van L – founders of loyalty is gerealiseerd door Voss Architecture in Eindhoven. Hieronder is te lezen hoe het toevoegen van expansie-automaten en automatische vacuümontgassers de installatie optimaliseert.

Duurzaam nieuw hoofdkantoor

L-Founders of Loyalty is de wereldwijde marktleider in loyaltyprogramma’s voor retailers, met een nieuw hoofdkantoor gevestigd in het voormalige KPN-gebouw in het centrum van 's-Hertogenbosch. De totale herontwikkeling van het voormalige KPN-terrein bestaat uit 3.600 m2 aan kantoorruimten, 220 appartementen, een ondergrondse parkeergarage en een openbaar toegankelijke binnentuin, gerealiseerd door Janssen de Jong Bouw.

De klimaat- en luchtbehandelingsinstallaties voor alle kantoorruimten zijn aangelegd door Verstappen van Amelsvoort, een middelgrote specialist in het ontwerpen, adviseren, realiseren en onderhouden van duurzame werktuigbouwkundige installaties. “Dit is een gasloos duurzaam kantoor dat via een WKO-installatie wordt verwarmd en gekoeld”, vertelt Albert van Breugel, facilitair manager van L-Founders of Loyalty. “Dit betekent dat het gebouw wordt verwarmd en gekoeld via de vloeren, door een warmtepomp die gebruik maakt van waterbronnen diep onder de grond.”

Hoofdkantoor van L-Founders of Loyalty in ‘s-Hertogenbosch
“Wij leveren vaak oplossingen van Spirotech, omdat het betrouwbare kwaliteitsproducten zijn en wij goede technische ondersteuning krijgen in de aanbiedings- en installatiefasen van onze projecten.”
aldus Bertie Hanegraaf, directeur van Verstappen van Amelsvoort.

Rendementsverliezen voorkomen

Klimaatinstallaties met een warmtepomp en vloerverwarming werken op een lage temperatuur en zijn in vergelijking met traditionele CV-installaties veel gevoeliger voor lucht en vuil in het systeemwater. Om rendementsverliezen en storingen als gevolg van lucht, vuil en drukverliezen te voorkomen heeft installatieadviesbureau Sweegers en de Bruijn een preventieve oplossing daarvoor aan het ontwerp toegevoegd.

“Wij zijn door Sweegers en de Bruijn benaderd om als werktuigbouwkundige installateur deel te nemen aan het bouwteam voor het L-Founders of Loyalty hoofdkantoor in ‘s-Hertogenbosch”, vertelt Bertie Hanegraaf, directeur van Verstappen van Amelsvoort. “De klimaatinstallatie die wij daar hebben geleverd is aangesloten op de WKO centrale van het aangrenzende appartementencomplex. Voor het drukbehoud en voorkomen van vervuiling hebben wij conform het installatie-ontwerp twee SpiroExpand MultiControl S125 expansieautomaten en twee SpiroVent Superior S400 automatische vacuümontgassers aan de installatie toegevoegd.”

SpiroVent Superior S400 gebruikt in hoofdkantoor L-Founders of Loyalty, Den Bosch

Drukbehoud waarborgen

Een slecht ontworpen, geïnstalleerd en/of onderhouden expansiesysteem kan tot een negatieve installatiedruk leiden, waardoor er lucht naar binnen wordt gezogen. Anderzijds kan te hoge druk ertoe leiden dat er systeemwater door de veiligheidsventielen stroomt waardoor er vaak water moet worden bijgevuld. Beide situaties leiden op termijn tot een lager installatierendement.

Een SpiroVent Superior vacuümontgasser verwijdert automatisch alle gassen, vrije lucht, microbellen en opgeloste gassen uit het systeemwater van klimaatinstallaties. Daarvan is het S400-type geschikt voor een druk tussen de 1 en 4 bar.

Een SpiroExpand expansieautomaat regelt automatisch dat het systeemwater tijdens de gehele levensduur van een installatie op de juiste druk blijft. “Wij leveren vaak oplossingen van Spirotech, omdat het betrouwbare kwaliteitsproducten zijn en wij goede technische ondersteuning krijgen in de aanbiedings- en installatiefasen van onze projecten”, aldus Hanegraaf. “Spirotech heeft ook een deskundige technische dienst en onderhoudscontracten die een aanvulling zijn op onze eigen dienstverlening.”

“De oplossingen van Spirotech helpen mij te ontzorgen door automatisch de installatiedruk tussen de 1,5 en 2 bar te houden, met als gevolg een probleemloos functionerende klimaatinstallatie.”
aldus Albert Van Breugel, facilitair manager bij L-Founders of Loyalty

Oplossingen die ontzorgen

Van Breugel heeft jarenlang bij grote installatiebedrijven gewerkt voordat hij facilitair manager werd bij L-Founders of Loyalty en heeft daardoor veel technische kennis en ervaring. “Alle installaties in dit kantoor zijn aangesloten op een gebouwbeheersysteem, om ze centraal te kunnen monitoren. Bij de keuze van alle systemen zijn kwaliteit en serviceverlening onze belangrijkste selectiecriteria geweest. Als facilitair manager wil je natuurlijk voorkomen dat de werkomgeving niet optimaal is, of storingen optreden, door een slecht functionerende installatie.

Naar mijn mening wordt in dat kader het belang van ontgassen en drukbehoud voor de bedrijfszekerheid en het rendement van installaties nog vaak onderschat. Vooral als ze op een lage temperatuur werken met een warmtepomp en vloerverwarming zoals hier het geval is. De oplossingen van Spirotech helpen mij te ontzorgen door automatisch de installatiedruk tussen de 1,5 en 2 bar te houden, met als gevolg een probleemloos functionerende klimaatinstallatie. Om de continuïteit te waarborgen hebben wij in samenspraak met Verstappen van Amelsvoort het onderhoud ervan rechtstreeks bij Spirotech ondergebracht.”

SpiroExpand MultiControl S125 expansieautomaten toegepast in hoofdkantoor L-Founders of Loyalty