Unica en Spirotech optimaliseren Kraanspoorinstallatie

Het Kraanspoor-complex aan de Amsterdamse Noordelijke IJ-oever heeft de afgelopen jaren te kampen gehad met een onvoldoende functionerende koel- en verwarmingsinstallatie. Meerdere installateurs slaagden er niet in de oorzaak daarvan te achterhalen en op te lossen. Unica en Spirotech lukte dat wel, met een vacuümontgasser, vuilafscheider en verbetering van de waterkwaliteit.

Kraanpoort - Amsterdam

Bekroond duurzaam kantorencomplex

Sinds 2007 is het Kraanspoor-kantoorgebouw een imposante aandachtstrekker op de Amsterdamse Noordelijke IJ-oever. Dit bovenop een historisch kraanspoor gerealiseerde gebouw oogt namelijk als een zwevend transparant kantoor met drie verdiepingen. In 2008 bekroond met de Nationale Staalprijs, de Glas Award, de Urban Landscape Institute Global Award of Excellence en de MIPM Green Building Award. Deze laatste onder andere omdat tijdens de zomermaanden water uit het IJ wordt gebruikt voor het koelen en in de winter om te verwarmen.

"Die duurzame AC/CV-installatie begon al vrij snel minder goed te functioneren", zegt Danny van der Put, projectleider bij Unica. "Met als gevolg ontevreden huurders. Nadat meerdere installateurs tevergeefs de oorzaak ervan hebben geprobeerd te achterhalen en op te lossen, zijn wij erbij betrokken." In samenwerking met Spirotech is het Unica gelukt de installatie te optimaliseren.

"In tegenstelling tot andere installateurs zijn wij er dankzij de ondersteuning en oplossingen van Spirotech in geslaagd de Kraanspoorinstallatie structureel te optimaliseren."
Danny van der Put, projectleider bij Unica

Waterkwaliteit analyseren en verbeteren

De prestaties van koel- en verwarmingsinstallaties zijn onder andere afhankelijk van de systeemwaterkwaliteit. Vuilophoping en luchtvorming verlagen na verloop van tijd het rendement, wat door installateurs regelmatig wordt onderschat.

"Met onze uitdaging voor het Kraanspoorproject in gedachten, heb ik een seminar bezocht over het verbeteren van de waterkwaliteit in installaties", aldus van der Put. "Daar leek het wel alsof de gepresenteerde voorbeelden afkomstig waren van ons project. Na afloop hebben wij Spirotech direct gevraagd ons te helpen de waterkwaliteit van de Kraanspoorinstallatie te analyseren en te verbeteren".

Zij beschikken in tegenstelling tot andere leveranciers van installatieoplossingen over een eigen laboratorium in Helmond om watermonsters te onderzoeken. Daaruit bleek dat het systeemwater van de Kraanspoorinstallatie ernstig was vervuild, onder andere door corrosie van de metalen hoofdleidingen.

SpiroTrap & SpiroVent Superior

Lucht- en vuilafscheiders 

Bij het Kraanspoor-gebouw veroorzaakten verontreinigingen in het IJ-water zowel problemen in de pomp en warmtewisselaar, als corrosie in de leidingen. Dat proces verliep zo snel dat het ernaar uitzag dat de hoofdleidingen al snel vervangen moesten worden. Tevens was het achterliggende AC/CV-systeem voor de oplevering onvoldoende doorgespoeld en niet uitgerust met effectieve lucht- en vuilafscheiders.

In samenwerking met Spirotech heeft Unica een plan van aanpak uitgewerkt om de systeemwaterkwaliteit structureel te verbeteren. "Wij hebben de SpiroPlus Mild Cleaner toegevoegd en het installatiewater meerdere keren doorgespoeld om het zo schoon mogelijk te maken", vertelt Martijn Worst, Area Sales Manager bij Spirotech. "Dat was bij deze installatie een complex proces. Verder zijn er een SpiroVent Superior S6 vacuümontgasser en een SpiroTrap magneet vuilafscheider aan het systeem toegevoegd om lucht en gecorrodeerde metalen voortdurend te blijven verwijderen."

0,5

"De belangrijkste resultaten voor onze opdrachtgever zijn weer tevreden huurders en een besparing van zo'n half miljoen euro aan voorlopig niet meer noodzakelijke onderhoudskosten".

Aldus Danny van der Put van Unica

Besparing onderhoudskosten

"In tegenstelling tot andere installateurs zijn wij er dankzij de ondersteuning en oplossingen van Spirotech in geslaagd de Kraanspoorinstallatie structureel te optimaliseren", concludeert van der Put. "Dat was ons zonder hen niet gelukt”. Terugkijkend op dit project heb ik ervaren dat Spirotech effectieve producten levert en proactief meedenkt over de beste oplossing.

De Kraanspoorinstallatie draait nu alweer bijna een jaar probleemloos, omdat Spirotech's Protector de waterkwaliteit in balans houdt en verdere corrosievorming in het leidingstelsel voorkomt. Ook de automatische vacuümontgasser en vuilafscheider doen hun werk zonder dat wij daar naar om hoeven te kijken. Tussentijdse wateranalyses zorgen voor borging van de behaalde resultaten. De belangrijkste resultaten voor onze opdrachtgever zijn weer tevreden huurders en een besparing van zo'n half miljoen euro aan voorlopig niet meer noodzakelijke onderhoudskosten.