Rooijakkers verbetert efficiency klimaatinstallatie van Goossens met Spirotech

Rooijakkers Installatietechnieken heeft de klimaatinstallatie in het hoofdkantoor van Goossens in Veghel uitgebreid met oplossingen van Spirotech. Hier vertellen directeur Wim Rooijakkers en installatiemonteur Guus Zegers hoe een analyse van de systeemwaterkwaliteit resulteerde in het toevoegen van automatische vacuümontgassers, vuilafscheiders en expansievaten om de installatie-efficiency te verbeteren.

Lees hieronder het hele verhaal of downlad hier de leaflet

Uitbreidingen gebouw- en installatiegebruik

Rooijakkers Installatietechnieken uit Keldonk is met circa 30 medewerkers gespecialiseerd in het adviseren, installeren en onderhouden van duurzame gebouw- en woninginstallaties. “Wij zijn onder andere al decennialang de huisinstallateur van Goossens wonen en slapen. Zowel voor het hoofdkantoor en distributiecentrum in Veghel, als de tientallen winkels van het familiebedrijf. “Net als Goossens zijn wij een in Brabant gevestigd familiebedrijf, waardoor er tijdens het eerste project een goede klik ontstond tussen de bedrijfseigenaren”, vertelt Wim Rooijakkers. Daarna is die relatie verder gegroeid op basis van vertrouwen en eerlijk zaken doen.

Zo'n 15 jaar geleden hebben wij voor het distributiecentrum in Veghel al de klimaatinstallatie mogen aanleggen. Na de verhuizing van het hoofd- en servicekantoor van Goossens vanuit Erp en samenvoeging met het distributiecentrum in Veghel, veranderden zowel de behoeften met betrekking tot het gebouw- als het installatiegebruik. Daar hebben wij in opdracht van Goossens op ingespeeld met een uitbreiding en optimalisatie van de aanwezige klimaatinstallatie.”

Spirotech producten toegepast bij Goossens in Veghel
“Wij hebben Spirotech gevraagd om de systeemwaterkwaliteit in de klimaatinstallatie van Goossens te analyseren en ons te adviseren hoe de uitgebreide installatie het beste te optimaliseren is.”
zegt Wim Rooijakkers, directeur van Rooijakkers Installatietechnieken
Spirotech vuilafscheider in klimaatinstallatie Goossens in Veghel

Analyse systeemwaterkwaliteit

De klimaatinstallatie van Goossens distributiecentrum en de latere kantooruitbreiding werken vanaf het begin op een aardwarmtepompinstallatie. Dit betekent echter een lagere temperatuurverwarming dan met de traditionele CV-installatie, waardoor het risico op vuilophoping en daaraan gerelateerde gevolgen voor de installatie- onderdelen toenemen.

“Wij hebben Spirotech gevraagd om de systeemwaterkwaliteit in de klimaatinstallatie van Goossens te analyseren en ons te adviseren hoe de uitgebreide installatie het beste te optimaliseren is”, zegt Rooijakkers “Wij hebben al vaker Spirotech vuilafscheiders en vacuümontgassers aan installaties van klanten toegevoegd omdat het betrouwbare producten van een hoge kwaliteit zijn, die ondersteund worden met een goede technische service. Tevens komen wij projecten tegen waarin de betrokken installatie-adviseur deze oplossingen in het bestek voorschrijft. Uit de wateranalyse van Spirotech bleek dat het magnetietgehalte te hoog was en er te veel lucht in de installatie aanwezig was. Ook was het drukbehoud onvoldoende, omdat de expansievaten aan vervanging toe waren.”

“Dankzij de toegevoegde oplossingen van Spirotech heeft Goossens nu een beter functionerende klimaatinstallatie, die ook minder energie verbruikt.”
aldus Guus Zegers, installatiemonteur bij Rooijakkers Installatietechniek

Rendement optimaliseren

Op basis van de uitgevoerde wateranalyse heeft Rooijakkers Installatietechnieken met Spirotech overlegd hoe het rendement van de klimaatinstallatie van Goossens het beste te optimaliseren was. “Wij hebben de vraag van Rooijakkers Installatietechnieken, bij wijze van spreken, volgens het boekje van A tot Z ingevuld”, zegt Stefan van de Meeberg, Area Sales Manager bij Spirotech. “Oftewel de wateranalyse, inspectie, advisering, offrering en inbedrijfstelling van een maatwerkoplossing”.

Deze bestaat respectievelijk uit: twee SpiroVent Superior vacuümontgassers S400, twee SpiroTrap magnetische vuilafscheiders 80 flens, een SpiroExpand MultiControl Compact Solo expansieautomaat met secundair buffervat en twee membraan expansievaten. “De eerste weken na de ingebruikname van de producten van Spirotech kwam er veel lucht uit de installatie en vuil in de vorm van magnetiet”, vertelt Zegers. “Dankzij de toegevoegde oplossingen van Spirotech heeft Goossens nu een beter functionerende klimaatinstallatie, die ook minder energie verbruikt."

“Spirotech is voor ons bedrijf van toegevoegde waarde, een kennispartner, die tevens complementaire diensten levert zoals de eerder genoemde wateranalyse en onderhoudscontracten.", aldus Wim Rooijakkers.

Vaker samenwerken

Terugkijkend op de samenwerking voor Goossens is Rooijakkers Installatietechnieken van plan om vaker met Spirotech te gaan samenwerken. “Voor ons was dit de eerste kennismaking met het SpiroExpand-aanbod voor drukbehoud in klimaatinstallaties, omdat ik Spirotech tot nu toe alleen nog maar kende van de lucht- en vuilafscheiders”, vervolgt Rooijakkers. “Wij kiezen bewust voor leveranciers die kwaliteitsproducten leveren en op basis van kennis en ervaring kunnen meedenken, in plaats van alleen maar dozen schuiven.

Spirotech is voor ons een kennispartner die waarde toevoegt, die tevens complementaire diensten levert zoals de eerder genoemde wateranalyse en onderhoudscontracten. Verder zijn ze goed toegankelijk voor zowel commerciële als technische vragen en zijn ze net als ons een Brabants familiebedrijf. Samen kunnen we betere installatie-oplossingen voor klanten bedenken en deze tijdens de volledige levensduur met eigen medewerkers onderhouden.”

Spirotech SpiroVent Superior Vacuümontgasser toegepast in installatie Goossens, Veghel